Selasa, 3 Mei 2011

kek cokelat senang

assalamualaikum semua...
semalam aku buat kek cokelat.
lama dah rasanye tak buat kek cokelat..
atau dalam kata lain, lama dah aku tak memasak...
kekekekeke.
ok kek ni resepi die mmg simple giler...
aku dpt dari web mak lang ni ha.
ni le rupe keknye.
tak berapa ayu...
die ikut tuannye jugak la.
hihihihi.
bukan ape, aku rasa suhu oven aku ni aku dah telebih setkan.
tu die jd garing kat atas.

ok korang nak resepi die?
ha ni die kat bawah ni.
mmg senang...
tp die mcm sgt moist giler.
ade org tak suke.
tp anak anak dan adik adik aku lebih suke yg ni.
dari versi yg fluffy tu... yg gebu gebu tuu diorg tak berapa suke.
so kene le ikut ape yg org suke.
ade kawan aku pulak tak suke yg versi ni..
kata die dah mcm kuih bingka.
kuih bingka le sedap kan.
kalau pada aku pulak, kek ni bile dah jd rupe die ade ala ala moist cokelat kek secret recipe.
ahaksss.
so korang cube la.
tutup mata pun boleh buat kek ni.
hihihihi.
aku copy paste terus dari mak lang resepi ni.
sbb yg aku salin kat buku pun ini le jgk.

Resepi kek coklat senang

Bahan A
2 cawan gula pasir
0.9 cawan minyak masak
0.75 cawan koko
1 .75 cawan tepung gandum
1 cawan susu cair Ideal *
1.5 sdt bikarbonat
1.5 sdt baking powder
0.5 sdt garam
3 biji telor ayam

Bahan B

1 cawan air mendidih

Campurkan semua bahan a sehingga sebati. Apabila sudah sebati baru masukkan air mendidh dan digaul sehingga sebati dan bakar selama lebih kurang 1 jam

ok semua.
selamat mencuba.
wassalam.

2 ulasan:

Naz berkata...

Assallamualaikum Pat..

Pat, ko x cakap pun ko ada blog... Naz follower ke 10 blog you.. Naz link blog Pat ke blog Naz eh...

alamanda berkata...

hihihi, tak sempat nak bgtau.
ok tq naz.
nnt aku link blog ko kat sini.
tp blog ni tak ramai org... hihihi.